Ethische code

Als fenomenoloog, coach en begeleider van teams en organisaties, erken ik mijn verantwoordelijkheid om ethisch te handelen en de hoogste normen van professionaliteit na te streven. Deze ethische code dient als leidraad voor mijn praktijk en reflecteert mijn verbintenissen aan mijn cliënten, deelnemers, collega’s en de samenleving als geheel.

1. Respect voor de Persoon

1.1. Ik respecteer de autonomie, waardigheid en uniciteit van elk individu waarmee ik werk, ongeacht hun achtergrond, overtuigingen of levensstijl.

1.2. Ik handel met zorg, empathie en respect voor de gevoelens, grenzen en privacy van mijn cliënten, deelnemers, collega’s en anderen met wie ik in contact kom.

2. Integriteit en Verantwoordelijkheid

2.1. Ik handel te allen tijde op een eerlijke, integere manier en neem volledige verantwoordelijkheid voor mijn acties en beslissingen.

2.2. Ik vermijd belangenconflicten en zorg ervoor dat mijn professionele oordeel niet wordt beïnvloed door persoonlijke belangen of externe invloeden.

3. Vertrouwelijkheid en Privacy

3.1. Ik waarborg de vertrouwelijkheid van alle informatie die mij tijdens mijn werk wordt toevertrouwd en respecteer de privacy van mijn cliënten, deelnemers en collega’s.

3.2. Ik deel geen vertrouwelijke informatie zonder toestemming van de betrokken persoon, tenzij dit wettelijk vereist is of in geval van ernstig risico voor de persoon of anderen.

4. Competentie en Onderhoud van Vaardigheden

4.1. Ik blijf mijn professionele vaardigheden en kennis ontwikkelen door middel van voortdurende educatie, training en reflectie, om mijn cliënten, deelnemers en teams de best mogelijke ondersteuning te bieden.

4.2. Ik erken mijn eigen beperkingen en zal cliënten, deelnemers en teams doorverwijzen naar andere professionals wanneer hun behoeften buiten mijn expertise vallen.

5. Veiligheid en Welzijn

5.1. Ik zet mij in voor de fysieke, emotionele en psychologische veiligheid en welzijn van mijn cliënten, deelnemers en teamleden, en neem gepaste maatregelen om risico’s te minimaliseren en een veilige omgeving te creëren voor groei en ontwikkeling.

6. Respect voor Diversiteit en Inclusie

6.1. Ik waardeer en respecteer de diversiteit van individuen en gemeenschappen, en werk vanuit een inclusieve en cultureel sensitieve benadering in mijn praktijk en begeleiding.

7. Professionele Integriteit

7.1. Ik handel altijd in overeenstemming met de ethische normen en waarden van mijn beroepsgroep en vermijd gedrag dat afbreuk doet aan mijn professionele reputatie of die van anderen.

8. Zelfzorg en Balans

8.1. Ik zorg goed voor mijn eigen fysieke, emotionele en mentale welzijn, zodat ik in staat ben om mijn cliënten, deelnemers en teams effectief te ondersteunen en begeleiden.

9. Continu Leren en Reflectie

9.1. Ik engageer mij voor voortdurende persoonlijke en professionele groei door middel van zelfreflectie, supervisie en het ontvangen van feedback van collega’s en cliënten.

10. Respect voor het Grotere Geheel – Het Onbeschikbare Mysterie

11.1. Ik erken en respecteer het bestaan van een groter geheel, een mysterie dat voorbij ons menselijk begrip reikt, en ik ben me bewust van mijn beperkte kennis en begrip van dit mysterie.

11.2. Ik handel met nederigheid en bescheidenheid, en erken dat sommige aspecten van het leven en het universum buiten ons bereik liggen en niet volledig te begrijpen zijn.

11.3. Ik moedig een open en passende houding aan ten opzichte van het onbekende, en sta open voor nieuwe inzichten en ervaringen die kunnen bijdragen aan een dieper begrip van het onbeschikbare mysterie.

11.4. Ik respecteer de diversiteit van spirituele en filosofische overtuigingen binnen mijn cliënten, deelnemers, organisaties en teams, en creëer een veilige ruimte waarin verschillende perspectieven kunnen worden verkend en gerespecteerd.

11.5. Ik werk alleen als ik legitimiteit krijg, voel en ervaar.

Deze ethische code vormt de kern van mijn professionele praktijk als fenomenoloog, coach en begeleider van teams en organisaties. Ik doe mijn best  om deze waarden in acht te nemen en mijn verantwoordelijkheden met integriteit en toewijding na te komen.