Blog

Door fenomenologisch waarnemen het oneindige speelveld (weer) ontsluiten.

Dit onderzoek is geschreven in opdracht van de twee-jarige Masterstudie ‘Magister Dignitatis Humance’ aan de School voor Systemisch Bewustzijn. Het is een paper voor systemisch begeleiders die zichzelf in staat willen stellen om in het fenomenologisch systemisch werken het speelveld van oneindigheid op het niveau van transformatie en transcendentie (weer) te ontsluiten.

Download hier het onderzoek

De fenomenologie van witruimte in ons leven

De beroemde violist en dirigent Isaac Stern heeft ooit gezegd dat muziek dat is wat zich tussen de noten afspeelt. De ruimtes tussen de noten zijn natuurlijk stil, maar ze creëren het ritme en de muzikale compositie van een stuk. Ze bieden de musicus ook ruimte om zijn of haar gevoel in de muziek te leggen, zodat luisteraars bij het horen ervan zich werkelijk geraakt voelen.

Lees meer

Bereidheid tot niet-weten

De beroemde historicus en schrijver Daniel Boorstin zei: ‘De grootste hindernis tot ontdekken is niet onwetendheid – het is de illusie van kennis.’ Alle grote ontdekkers waren volgens Boorstin in staat iets radicaal nieuws over de wereld te onthullen omdat ze bereid waren tot ‘niet-weten’, de zekerheid van het bekende in te ruilen voor het onbekende.

Lees meer

“Dat weet ik niet. Dat weet ik gewoon.”

De fenomenoloog Martin Heidegger beschrijft dat jonge kinderen een onmiddellijk begrip van hun eigen bestaan en relatie tot de wereld om hen heen hebben, en dat dat hen in staat stelt om op een diep niveau te “weten”.

 

Lees meer

Kijken is bekeken worden

Hoe, wat, waar, wanneer en van wie ik aan neem voor waar heeft dus grote invloed op hoe ik verschijn in de wereld en vice versa. Dat een afbeelding niet lijkt op hoe iets er in werkelijkheid uitziet zegt immers nog niets over hoe die onze zintuigen beroert. 

Lees meer

Van huis gaan en thuiskomen

Er is blijkbaar een verband tussen van huis gaan en thuiskomen. Zo groeit het besef in mij van de nooit eindigende reis die dit leven is. Je hoeft niet te weten waar je heen gaat, want de weg komt altijd achter je aan. De kunst is om in de werkelijkheid, uit of thuis, aanwezig te zijn.

Lees meer

“De dood is geen einde, maar een begin”

Ritueel is een taal die ouder is dan woorden; een taal die niet zozeer op spraak berust, maar meer op gebaren, ritmen, beweging en emotie. In dit opzicht gaat ritueel over iets dat veel oorspronkelijker is dan taal. 

 

Lees meer

Vorm is leegte, leegte is vorm

In wezen is alles ‘leeg’. Ook jij en ik zijn ‘leeg’. De vraag is: wie ben ik eigenlijk, voorbij en onder al datgene waarmee ik mij heb geïdentificeerd? Wie ben ik achter de ‘persona’, de verschijningsvorm die ik in deze wereld hebt aangemeten? 

Lees meer

“In stilte vind je het absolute.
In actie het uiterlijke leven.”

De cultuur van het lawaai maakt ons doof voor de wezenlijke dimensie van de werkelijkheid.’

Gaat het om de afwezigheid van geluid? Afwezigheid van geluid is hoorbaar,  Maar volgens filosoof Tomas Serrien is stilte geen gebrek aan geluid. 

Lees meer

Wat is fenomenologie?

Fenomenologie is de leer van de verschijnselen. Fenomenologisch onderzoek beoogt een verschijnsel te beschrijven zoals mensen het in hun dagelijks leven ervaren. Daarin kan de vraag naar waarheid worden gesteld en waarnemen heeft daar een cruciale rol in.

Lees meer

Tempo – Timing – Trust

Er was eens een zenmonnik die zich drie slagen in de rondte mediteerde. Altijd extra uren maken als de rest al naar bed was of even een ommetje maakten. Op een dag vroeg de meester van het klooster waarom hij toch zo zijn best deed.

 

Lees meer

De kracht van de glimlach

“Glimlach, ook al doet je hart nog zo’n zeer.” Een zin waar ik bij stil sta. Moet je de schijn ophouden, ook al verga je van de pijn? Of bedoelt de zin te zeggen dat als je alvast begint met een glimlach, je lijf en de ziel op den duur ook zullen ver-lichten?

Lees meer
Social media
Contactgegevens
  • jenya@defenomenoloog.nl
  • 031 (0) 6 50671920
  • Agenda
Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe masterclasses, podcastafleveringen en inhoudelijke fenomenologische artikelen.

Fout: Contact formulier niet gevonden.